September 25, 2020

Mag ik een kandidaat huurder weigeren omdat hij/zij te weinig verdient?

De algemene regel, die ook gehanteerd wordt door de sectorvereniging Verenigde Eigenaars, is dat een kandidaat-huurder ongeveer drie keer de huurprijs (zonder kosten) als inkomen moet kunnen voorleggen. Dus wie een appartement wil huren aan 700 euro, moet een netto-inkomen van 2.100 euro kunnen voorleggen. Wie daar niet toe komt, kan dus geweigerd worden.

Huuringent geeft iedereen een kans

Maar wist je dat 50% van alle Gentenaars huurder is en niet iedereen een goede woning aan een eerlijke prijs vindt? Meteen ook de reden waarom huuringent - het stedelijk verhuurkantoor van de stad Gent - is opgericht. 

Huuringent wil de stijgende vraag naar huurwoningen opvangen door kwalitatieve woningen in hoofdhuur te nemen van privé eigenaars en die door te verhuren aan kandidaat huurders tegen een eerlijke prijs. Zo is de eigenaar zeker van zijn huurinkomsten en de huurder krijgt een goede woning.

Huuringent is geen sociaal verhuurkantoor in die zin dat we niet verhuren aan sociale huurprijzen maar aan eerlijke marktconforme prijzen. De maatschappelijke meerwaarde zit hem in ons objectief toewijssysteem. Huuringent zorgt voor de juiste kandidaat bij de juiste woning en we geven extra huurkansen aan alleenstaanden, gezinnen en personen met een bescheiden inkomen.

We zorgen er uiteraard voor dat de huur betaalbaar is voor de huurder en doen we een check van het inkomen.  Maar daar moet je als eigenaar eigenlijk niet van wakker liggen. Wij betalen de huur altijd stipt op je rekening.